Gestaltterapi
NGF og NGI (Høyskolen Norsk Gestaltinstitutt) samarbeidet med NRK i 2018 om å lage en film om det å utdanne seg til, og det å arbeide som Gestaltterapeut.
Gestaltterapi er en form for psykoterapi med fokus på hvordan vi i ulike relasjoner og situasjoner tilpasser oss omgivelsene. Vi påvirkes og vi påvirker. I gestaltterapi er terapeuten opptatt av situasjonen her og nå og hvordan den utspiller seg sammen med klienten. Sammen med terapeuten kan klienten få økt oppmerksomhet om seg selv i relasjon, og erfaringen i terapirommet kan bringes tilbake til det virkelige liv.
I gestaltterapi er vi både oppmerksomme på kvaliteten i kontakten mellom klient og terapeut, samt hvordan organiseringen av sanseinntrykkene utspiller seg mellom oss. De relasjonelle utfordringene vi har i eget liv kommer på ulike måter til uttrykk i møte med terapeuten. Gjennom dialog og utforskning kan terapeuten støtte muligheten for ny relasjonserfaring, bevisstgjøring og endring.
Gestaltterapeuten søker å møte klienten på en ikke-fortolkende måte. Det settes ikke diagnoser eller brukes begreper som frisk eller syk. Den følelsesmessige kvaliteten i samspillet vi erfarer som barn, er med på å danne noen av våre mønstre for å regulere følelser og sosial atferd. Det blir vår kreative tilpasning til omgivelsene som vi bringer med oss i voksenlivet, på en mer eller mindre hensiktsmessig måte. Terapien gir oss mulighet til å la våre relasjonelle mønstre utspille seg følelsesmessig i en terapeutisk relasjon for å bli oppdaget, språkliggjort og forstått.